top of page
Search
  • De Astro-Herborist

Toorts / Koningskaars (Verbascum Thapsus)

Toorts of koningskaars heeft zijn naam écht niet gestolen. Het werd bij de Oude Grieken en Romeinen ingewreven met hars of pek en vervolgens als toorts gebruikt. Dit kruid kan tot 2 meter hoog groeien en reikt met z’n lange, dunne stengel recht naar de hemel. De bladeren zijn fluweelzacht en bedekt met kleine haartjes die doen denken aan de trilhaartjes in de longen. Toorts is dan ook vooral bekend omwille van zijn verzachtende werking op de luchtwegen.Al deze ‘lucht-signaturen’ doen meteen denken aan Mercurius. Echter, de klassieke heerser van koningskaars is Saturnus. Dit plaatst ons meteen met de voeten terug op de grond, net als deze plant trouwens, want ook die is stevig verankerd dankzij een wortelrozet vlakbij de aarde.


Wat blijkt? De houding van toorts, namelijk kaarsrecht, verwijst naar onze eigen ruggengraat. Sta je recht in je schoenen, zowel letterlijk als figuurlijk, en handel je steeds in eer en geweten? Dan heb jij helemaal geen nood aan dit stevige kruid. Wie echter minder rechtlijnig is, of zelfs (bij momenten) moreel zwak en stuurloos is, kan bij toorts in de leer. Dit geldt ook voor zij die de lat te hoog leggen: mensen die zowel van zichzelf als van anderen te veel eisen.


Toorts verzacht datgene wat te hard is: het hydrateert uitgedroogde slijmvliezen in de longen en droge weefsels rond de ruggenwervels. Het verzacht ons denken (alsof een frisse wind door de geest blaast), maar ook het hart, wanneer dat door hoge verwachtingen, verlies of verdriet versteend is geraakt. Koningskaars leert je dat tederheid en kwetsbaarheid ook tekenen van kracht kunnen zijn, dat zelfliefde en -appreciatie je alleen maar sterker maken. Anderzijds verschaft het gele kruid de nodige structuur en standaarden aan zij die de stem van hun geweten niet goed horen, en daardoor niet helemaal eerlijk zijn tegenover zichzelf (en anderen).Tot slot kunnen we ook experimenteren met toorts op de yogamat, gezien het zowel de longen als het hart activeert. Vanuit een gevoel van innerlijke vrede brengen we ruimte en vloeistof tussen de wervels, en dit mede dankzij een verhoogd bewustzijn van onze ademhaling. Ideaal om weer helemaal in lijn te zijn met jezelf, zowel fysiek als mentaal!


Neem je medicatie, ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je (een historiek van) gezondheidsproblemen? Raadpleeg dan eerst een arts indien je kruiden wenst te gebruiken.

160 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page