top of page
Search
  • De Astro-Herborist

Geelwortel (Curcuma longa/xanthorrhiza)

Wanneer het einde van het jaar in zicht komt is ook de kerstman in aantocht. Deze goedlachse en gulle figuur staat niet zover af van de symboliek van Jupiter, een reuze-planeet die bijna zelf een zon werd. Ook de kerstman – duidelijk een levensgenieter - zit met een maatje meer.


Al die overdaad en vette spijzen wegen natuurlijk op onze spijsvertering. Gal, de lichaamsvloeistof, is geel (denk aan geelzucht), en in het plantenrijk duidt een gele kleur vaak op een associatie met de lever en galblaas. Zo ook met geelwortel: kurkuma ontgift en wordt ingezet bij lever- en galklachten.


Rijkelijk tafelen hoort natuurlijk bij feesten. Doen we dit echter het hele jaar door dan duikt het thema van “groei zonder grenzen” (i.e. Jupiter zonder Saturnus) mogelijks ook diep in het lichaam op, nl. onder de vorm van ongebreidelde celdeling. Geelwortel werkt antitumoraal, remt uitzaaiing, en heeft een bewezen bijdrage in de preventie van kanker.In India wordt het poeder van oudsher vermengd met ongeraffineerde olie tot een soort gouden pasta. Dit verhoogt de opname, meer nog dan de combinatie met zwarte peper.


Wie zegt kurkuma denkt misschien vooral aan ontstekingen, o.a. van de gewrichten. Hoewel geelwortel bijzonder ontstekingsremmend is, is het niet voor iedereen geschikt. Het is sterk verwarmend, en dus ideaal voor een iemand met een Kapha/kerstman constitutie (zwaar, vettige huid…). Het innerlijke klimaat van het lichaam is dan koud en vochtig (denk aan een moeras), wat, in combinatie met afvalstoffen, tot ontsteking kan leiden. Kurkuma stimuleert, droogt uit, verwarmt en ontgift: perfect voor mensen zo’n gestel, maar minder voor zij die heel vurig (Pitta) of heel slank (Vata) zijn.


In kleine dosissen is het echter veilig voor iedereen, dus, waar wacht je nog op? Haal dit veelzijdige kruid in huis en experimenteer er op los in de keuken!


Neem je medicatie, ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je (een historiek van) gezondheidsproblemen? Raadpleeg dan eerst een arts indien je kruiden wenst te gebruiken.

25 views0 comments

Kommentare


bottom of page