top of page
Search
  • De Astro-Herborist

Jeneverbes (Juniperus communis)

Nu de dagen steeds korter worden staat de Zon in Schorpioen, het symbool van de duisternis. We eren de doden op Allerzielen, en kijken misschien ook even onze eigen schaduw in de ogen. Jeneverbestakken werden al in de Oudheid verbrand voor de goden van de Onderwereld. De bessen brandde men om boze geesten af te weren, rokende twijgen met stekelige naalden moesten burgers beschermen tegen de pest, en het hout werd ook gebruikt om lijken mee te verbranden.Het thema “dood en ontbinding” komt terug in de distillatie van de bessen tot jenever en gin. Verder werden de zwarte exemplaren vroeger gebruikt als natuurlijk middel om de haren zwart te verven.

Jenever groeit doorgaans op zand- en steenachtige hellingen. De bessen ondersteunen dan ook het lichaam bij het herstellen van de balans tussen vast en vloeibaar; de waterhuishouding zeg maar, met focus op de urinewegen. Ook hier stoten we op astrologische associaties: Schorpioen is namelijk een Water-teken.


Een kuur van jeneverbessen kan aangewezen zijn bij o.a. vochtophoping, reumatische aandoeningen en blaasontstekingen. Opgelet, schorpioenen dragen een gifstekel, en ook de jeneverbes is een krachtig goedje waar je best voorzichtig mee bent. Bestudeer altijd (zoals ook bij andere kruiden) de contra-indicaties en de aangewezen dosis. Kan dat niet, hou deze dan exclusief voor culinaire doeleinden. Ze smaken overheerlijk met een stukje wild!


Neem je medicatie, ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je (een historiek van) gezondheidsproblemen? Raadpleeg dan eerst een arts indien je kruiden wenst te gebruiken.

42 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page