top of page
Search
  • De Astro-Herborist

Kleefkruid (Galium asparine)


In het plantenrijk associëren we de planeet Venus al snel met de roos. Venus heeft echter nog andere bondgenoten, en kleefkruid is daar zeker één van. Bescheiden en niet bijzonder esthetisch, met dunne, kleverige stengels: het is geen voor de hand liggende kandidaat… of toch?Venus leert ons iets over verbinding, maar ook over onderscheidingsvermogen, nl. wanneer verbinding zoeken en wanneer loslaten. Kwestie van niet automatisch, altijd en overal te blijven kleven... zoals “kleef”-kruid dat doet.


De signatuur van de plant is dus eigenlijk overduidelijk. Voor wie moeite heeft met het loslaten van (ex-)partners, of krampachtig vasthoudt aan heel specifieke doelstellingen of bezittingen, denk ik altijd eerst aan kleefkruid, en deze opmerkelijke dame stelt me nooit teleur.


Voorzichtig losweken en in beweging brengen doet ze ook fysiek, vooral dan in het lymfestelsel, de nieren, de blaas en de urinewegen – allen geassocieerd met Venus. Wie denkt aan Venus denkt ook aan schoonheid: ook bij huidaandoeningen (ten gevolge van stagnatie en gekenmerkt door irritatie) kan kleefkruid verkoeling en soelaas brengen.


Misschien zijn we na een volgende wandeling wel dankbaar, wanneer blijkt dat we weer vol kleefkruid hangen…


[Neemt u medicatie of bent u zwanger? Raadpleeg dan eerst een arts indien u kruiden wenst te gebruiken.]

83 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page