top of page
Search
  • De Astro-Herborist

Ginkgo biloba (Japanse notenboom)

Juni, maand van de Tweelingen, een sterrenbeeld dat heel bewegelijk in het leven staat, vooral mentaal dan, met een breed interesseveld en een open geest.


Mercurius, boodschapper van de Goden, voelt zich natuurlijk prima in dit sterrenbeeld. Op 5 juni (2019) loop deze planeet echter het waterige Kreeft binnen, waardoor onze denkkracht nu wel wat ondersteuning kan gebruiken. Voor wie momenteel studeert of thuis studenten probeert een hart onder de riem te steken houdt Mercurius gelukkig een kruid achter de hand, nl. Gingko biloba (Japanse notenboom/tempelboom).


Het tweelobbig blad (“bis lobus” – biloba) doet aan de twee hersenhelften denken. Het wordt in geconcentreerde vorm gebruikt om de doorbloeding van de hersenen te verbeteren. Al in het oude China werd een aftreksel van het blad gemaakt om de dementerende leden van het keizerlijk hof weer helder van geest te maken. Het wordt ook nu nog steeds aangewend bij beginnende dementie.


De boom is nauwelijks veranderd sinds de oertijd (het is een levend fossiel), en wordt geassocieerd met een lang leven; deels omwille van de bloedverdunnende werking maar ook dankzij de bescherming tegen vrije radicalen. Ginkgo beschermt hoogstwaarschijnlijk ook tegen kwikvergiftiging (tof weetje: kwik = mercury in het Engels).De splitsing in het blad doet ook aan de longen denken (wordt eveneens geassocieerd met Tweelingen). In het Oosten werd Gingko vooral bij bronchiale astma gebruikt: laat het blad trekken in warm water en adem de damp in. Het vrij harde gedroogde blad deed ook dienst als bladwijzer – Mercurius ten voeten uit!


Neem je medicatie, ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je (een historiek van) gezondheidsproblemen? Raadpleeg dan eerst een arts indien je kruiden wenst te gebruiken.

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Hozzászólások


bottom of page