top of page
Search
  • De Astro-Herborist

Bijvoet (Artemisia vulgaris)

Soms is het wat zoeken naar de ware aard van een kruid. Niet zo voor bijvoet. Genoemd naar een maangodin (Artemis) en bekend omwille van zijn gynecologische (en licht psychotrope!) toepassingen, is bijvoet heel duidelijk in zijn associatie met de Maan.


Je vindt het langs de weg en het wordt gezien als onkruid, maar bijvoet heeft een lange traditie in de kruidengeneeskunde, over de continenten heen. Het stimuleert de baarmoeder wanneer maandstonden uitblijven, vooral bij een teveel aan mannelijke hormonen (PCOS). Het stimuleert ook de eetlust, het verteringsstelsel in z’n geheel, en heel specifiek de lever.Bijvoet versterkt de zenuwenen wordt dus gebruikt bij krampen, in de baarmoeder, maar ook breder – denk aan koorts met rillingen en aan epilepsie (vooral bij een bevalling).


Bijvoet stimuleert het lichaam, maar ook de geest. Het werd aangewend bij depressie, maar ook voor het stimuleren van heldere, lucide dromen.


Energetisch werkt het zuiverend, voor de aura, en voor kamers. Een echt “heksenkruid” dus, zeker in combinatie met het helder dromen. Mysterieus wat betreft de werking, maar ook wanneer we op zoek gaan naar een signatuur. Die vinden we onderaan het blad, dat (zilver)grijs is, zoals de Maan. Misschien toch geen on-kruid dus!


Neem je medicatie, ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je (een historiek van) gezondheidsproblemen? Raadpleeg dan eerst een arts indien je kruiden wenst te gebruiken.

135 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page